sebechleby oznam

V súlade s plánom turistických akcií na rok 2018 organizuje TO BJATEK

pre priaznivcov turistiky 2-dňový turisticko-poznávací zájazd

Sebechleby

v dňoch 12. – 14. októbra 2018

Popis oblasti:

Obec Sebechleby nachádzajúca sa 13 km južne od mesta Krupina na úpätí Štiavnických vrchov. V jej odľahlej osade s názvom Stará Hora sa nachádza jedinečná pamiatková rezervácia ľudovej architektúry s vinohradníckymi domčekmi. Osada Stará Hora vznikla v 16. storočí v čase tureckých výprav a bojov, ako útočisko obyvateľov Sebechlieb pred nájazdmi Turkov. Na bývanie si kopali do brala diery väčších rozmerov, kde sa ukrývali pred tureckým nebezpečenstvom. Počas návštevy je možná prehliadka pôvodných vinohradníckych pivníc spojená s ochutnávkou vín a špecialít miestnej a slovenskej kuchyne.

V rámci pobytu navštívime aj obec Brhlovce, ležiacu v Ipeľskej pahorkatine v doline potoka Búr, v nadmorskej výške okolo 174 m v regióne Hont. V chotári obce sú lokality pórovitých andezitových tufov a tufitov, kde si brhlovčania vyrúbali jedinečné obytné aj hospodárske priestory. Niektoré sú doteraz obývané a patria od roku 1983 do prírodnej rezervácie ľudovej architektúry.

Program:

Piatok, 12. októbra

Odchod z Bratislavy o 15,30 hod, príchod do obce Nový Tekov (140 km) o cca 18 hod, ubytovanie v penzióne Ranč u Bobiho, večera. Po večeri ochutnávka vín od miestnych vinárov.

Sobota, 13. októbra

Autobusom do obce Hontianske Tesáre

a) Hontianske Tesáre (č) – PP Tesárska roklina (č) – Hontianske Tesáre (z) – Šipice (z, asfaltová cesta) – Sebechleby (z) – Mladá hora (m) – Krejdy (m) – Viničný vrch (m) – Klasitavky (m) – Stará hora (m) – Sebechleby (m), 25 km.

b) Hontianske Tesáre (č) – PP Tesárska roklina (č) a späť, cca 3,5 km, potom autobusom do obce Sebechleby, okruh Sebechleby (m) – Mladá hora (m) – Krejdy (m) – Viničný vrch (m) – Klasitavky (m) – Stará hora (m) – Sebechleby, 12 km.

V Sebechleboch organizujeme ochutnávku vín od miestneho vinára. Po ochutnávke odvoz autobusom na hotel a večera

Nedeľa, 14. októbra

Autobusom do obce Brhlovce,  skalné obydlia, potom autobusom do obce Súdovce, možnosť degustácie za studena lisovaných olejov v OlejHont. Odvoz autobusom do Hronského Beňadika, návšteva benediktínskeho kláštora. Podľa počasia a časových možností krátka turistika: Hronský Beňadik, kláštor (ž) – kaplnka Božej krvi a späť, 1,5 km.

Odchod do Bratislavy neskoro poobede, príchod do Bratislavy vo večerných hodinách (cca. o 19,00 hod).

Trasy sa môžu meniť v závislosti od počasia a iných okolností.

Predpokladané náklady pri obsadení autobusu 45 osobami sú 89 € na osobu

V cene je zahrnutá doprava, ubytovanie na 2 noci s polpenziou v dvoj a trojlôžkových izbách v penzióne Ranč u Bobiho v Novom Tekove. V cene je voľný vstup na vonkajšie relaxačné aktivity ako je bazén, tenisový kurt, minigolf, ruské kolky, plážový volejbal, ihrisko na badminton/nohejbal, stolný tenis, stolný futbal, biliard, domáca ZOO, bicykle. Ďalšie relaxačné aktivity, ktoré ponúka penzión priamo v areáli: jazda na koni, bowling, wellness (vírivka, fínska sauna) masáže – všetky tieto doplnkové služby je možné rezervovať po príchode na recepcii. Súčasťou pobytu je vstup do krytého bazéna.

Celkové náklady budú vyúčtované podľa skutočnosti po skončení TA.

Poistenie si zabezpečuje každý účastník individuálne. Prípadnú neúčasť prihláseného na akcii treba nahlásiť garantom čím skôr, v prípade ak sa nenájde náhradník, odhlásený znáša náklady, ktoré sa nepodarí stornovať. Prosíme záujemcov, ktorí sa chcú zúčastniť na turistickej akcii, aby sa záväzne prihlásili najneskôr do 22. júla 2018.

Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na akciu

Kristián a Andrea 

verzia pre tlač: Sebechleby oznam